18.6.09

Exigim que ens tornin TV3, C33 i Punt2!

Nosaltres, socis fundadors de l’associació Voltor, i familiars directes dels ja traspassats, impulsors del manifest «Volem mitjans de comunicació en català», que demanava el 1986 a les institucions, entre altres temes, la creació d’un canal de televisió de les Illes Balears i l’arribada de les emissions de TV3, volem denunciar el desgavell en què es troba la recepció dels canals públics en català. La tasca de l’associació Voltor, per mitjà d’una campanya de subscripció popular i amb un suport popular i institucional amplíssim, va aconseguir posar en marxa uns repetidors que han permès, al llarg dels darrers 24 anys, l’arribada a les Balears de quatre emissores de televisió en català, tant de Catalunya (TV3, Canal 33) com del País Valencià (Canal 9, Punt 2).
Una contribució a l’ús social del català que es veu amenaçada ara per una sèrie d’acords i de decisions polítiques que:
  • Retallen de manera substancial i progressiva els continguts dels canals catalans i valencians que es veuen a les Balears, ja que s’expulsen tots els programes de producció aliena, que a més es podien seguir en versió original i amb subtítols en català i beneficiaven la comprensió oral i escrita de la llengua.
  • Els canals substitutius ja no són generalistes, és a dir que no cobreixen tot l’espectre d’interessos de l’espectador, sinó temàtics o fins i tot gairebé antropològics, de manera que s’empobreixen substancialment els continguts.
  • Redueixen el nombre d’hores d’emissió en català en uns moments en què la posada en marxa de més canals en castellà reduirà proporcionalment l’ús de la nostra llengua.
  • Confonen i irriten absolutament l’audiència, que no sap quins programes trobarà a l’hora d’encendre el televisor, i en dissuadeixen la visió.

Ens sentim responsables de denunciar aquesta greu endemesa en representació del milenar llarg de persones i entitats públiques i privades que donaren suport social i econòmic al projecte de Voltor. És absolutament increïble que els canals que s’han vist complets de forma pacífica, pública i ininterrompuda durant fins a cinc llustres tot i estar vigent un precepte legal que n’impedia la recepció fora dels territoris autonòmics respectius, ara que s’ha derogat aquesta absurda prohibició es pretengui que ja no es pugui veure com abans, quant i més en un moment de lliure accés a dotzenes d’emissores de televisió de tot el món, fins i tot gratuïtes.
Per tant, exigim:
  • El compliment estricte i íntegre de l’article 30.2 de la Llei de la llengua, que expressa la voluntat unànime del Parlament balear de garantir la recepció íntegra a les Balears de les emissions de televisió en llengua catalana dependents d’altres comunitats autònomes.
  • La recuperació de la programació íntegra almenys de TV3, Canal 33 i Punt 2.
  • L’arribada a les Balears dels canals de notícies de Catalunya i València, que haurien d’incorporar, a més a més, informació diària sobre la realitat de les Illes Balears.
  • Que el Govern de les Illes Balears posi en marxa immediatament el múltiplex que ha de garantir la recepció normal d’aquestes emissores de televisió a través de la TDT a les Illes Balears.